Hörneå bys hemsida
web-redaktör:
lena.lindholm
kontakt

Calle Jularbo är åter - artikel 9

Musik i Hörneå

Hörneås historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Artikel 9:

Calle Jularbo är åter

För att förstå rubriken måste man läsa en tidigare artikel på Becken-Webben från 2012, och som i sin tur syftar på en ännu tidigare skrivelse från 2009. Upprinnelsen var diverse skrot i Algot Engströms lådor och väskor, från tidigt 1900-tal. Algot var fotograf, radioamatör, målare, uppfinnare, allmänt klurig gubbe, men dessutom dragspelsmusiker. Det är om musik som denna serie av artiklar handlar om.

Få lyssnar idag på dragspelsmusik av Calle Jularbo. Skribenten tillhör inte en av dem, men Calle är intressant. Vid mitten av förra århundradet var Calle en storhet, i stil med dagens ”Björn och Benny ur ABBA”.

Calle Jularbo

Bild 1. Carl Jularbo, spelade in populära stenkakor. I denna reklambild ses han med det dragspel som Håkan Pettersson kanske har i sin samling på Jularbomuseet.

I artikeln från 2009 visades en liten bild på Calle, från en priskurant (försäljningskatalog) för stenkakor vid 1920-talet. Ett par år senare (2012) hörde Håkan Pettersson av sig till Redaktionen. Håkan driver ett dragspelsmuseum tillägnat Calle Jularbo, och detta har han strax norr om Uppsala, vid Alunda. Håkan såg bilden på Becken-Webben och menar att han idag äger det dragspel som Calle stoltserar med på bilden för nästan 100 år sedan. Håkan hoppades få en kopia på priskuranten till sitt museum – men det gick inte. Skribenten hade nämligen städat bort lådan mer noggrant än vad minnet tålde. Just denna låda förblev ohittbar (ett norrländskt ord), tills för någon vecka sedan vid en ny vindsröjning.

Nilssons musikhandel i Norrköping 1905

Bild 2. Vi fyller ut med denna bild. En liten bok på ca 10 x 8 cm med titeln Musikalisk Ordbok. Den gavs ut 1906, och är en liten del av allt intressant skrot som hittas. Varannan sida i boken gör reklam för Nilssons Musikhandel i Norrköping, och den andra sidan listar musikaliska ord med översättning till begriplig svenska. Man kan läsa på nätet att Nilssons Musikhandel var stor på sitt område, med verksamhet mellan åren 1891 till 1957.

I denna artikel nöjer vi oss med att återkoppla till Calle. Om Håkan Pettersson läser detta så finns förutsättning att få en scannad kopia av katalogen. Det är en ganska tröttsam läsning med 13 sidor som sida upp och sida ned berättar om ”Grammofonskivor Dubbelsidiga” à Kr. 2.50  för de billiga och Kr. 4.00 för de dyra. Katalogen har bara en bild och den med Calle och hans dragspel, vilket i sig säger en del om Calles storhet.

Nilssons Musikaffär i Norrköping 1905

Bild 3. Musikalisk Ordbok, utgiven 1906 av Nilssons Musikhandel i Norrköping.

På sidorna om stenkakor med dragspel framgår att Calle Carlsson ”Jularbo” spelade med Gösta Sundqvist i en serie skivor (ex En ”skön sjö-charmör” en vals av Jules Sylvain). I en annan skivserie spelade han med Carl Gylling (ex ”Beväringshambo” av Sven Runo), i ytterligare skivor tillkom sång av H Landgren, på andra skivor spelade Calle med Helge Erichson, eller med Fritz Lundblad, eller med Fiol-Pelle. Det förekom även en dröse av skivor med endast Calle solo bakom dragspelsknapparna. Dessutom fanns ju en massa andra inspelningar av dragspel, orkester, sång av olika typer, och piano, hawaiisk guitarr, och oändligt mycket mer.

Vi återkommer med några andra artiklar baserat på denna intressanta låda.

Gunnar Engström 2015-02-19

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se